Kamet

 

 

Kamet är en indisk whisky som hamnar någonstans mittemellan pionjären Amrut och ekvilibristen Paul John. Alla tre verkar i den nya indiska maltwhiskytraditionen och gör destillat som är svårslagna i en global kontext. Såklart hjälpta av det obarmhärtigt varma klimatet som givit ’speed maturing’ väldigt positiva konnotationer.

Kamet är inget mindre än ett nytt indiskt mirakel. Man får samma varma känsla i kroppen som när Amrut och senare Paul John dök upp på världswhiskyscenen 2004 respektive 2012. Kamet bjuder på estrar i kubik men också stora eksjok. Inte alls brötigt ”snabb-lagrat” utan balanserat med skotsk återhållsam feeling.

Sexig fruktsötma i näsan! Medelstor och äppelvinig till stilen med tropisk frukt på djupet åt päronglass-hållet. Ovanpå fullkornsbröd med solrosfrön och rostiga järntoner. Yummy!

Smaken bjuder på böljande estrar. Äpplen baddas med söta trattkantareller initialt. Strax mer tropiska frukttoner, mot slutet tuggummi-estrar med en rökelse-puff.

Härligt komplex och sansad smak trots frukt-pumpandet. Långa efterdyningar av juicy fruit och mango plus behaglig värme. Allting sitter där. Proportionerna är de rätta hela vägen.

En sorts Amrutsk återhållsamhet som imponerar men också med den intensitet i smakerna som Paul John besitter. Det bästa av två världar.